L’intrusisme laboral amenaça a les empreses de la neteja

 Qui fa la neteja a l’empresa on treballa? La seva escala de veïns té contractada una empresa especialitzada?

Darrere aquestes preguntes potser s’hi amaga algun cas de competència deslleial o economia submergida. Unes pràctiques irregulars que estan a l’ordre del dia. O almenys és el que denuncia l’Associació Catalana d’Empreses de Neteja (ASCEN). Assegura que estan augmentant els casos de competència deslleial en el sector i fins i tot hi ha sospites que algunes empreses no donen d’alta els seus treballadors a la Seguretat Social “fomentant d’aquesta manera l’economia submergida”.
Malgrat que l’intrusisme laboral és un mal endèmic en el sector, per primer cop s’ha traslladat a les comunitats de veïns i també a les empreses privades. Un fenomen que va a l’alça i que ha generat alarma entre els professionals.
En Cesar Morales coneix de molt a prop el problema. És gerent d’una empresa de neteja que va obrir les portes fa una dècada a Tossa de Mar i que ofereix els seus serveis a tota la demarcació de Girona. Calcula que la seva facturació ha caigut un 20% en les comunitats de propietaris des de l’esclat de la crisi. Atribueix bona part d’aquesta davallada a la competència deslleial. A judici de Morales, cada cop més comunitats de veïns, per iniciativa pròpia però també a través d’administradors de finques que “miren cap a un altre costat”, prescindeixen dels serveis d’empreses com la seva “totalment legals” per contractar persones que ofereixen els seus serveis “en negre” amb tarifes més econòmiques.
L’empresari insisteix en apuntar que l’economia submergida “ens fa mal a tots, no només a les empreses, ja que aquests treballadors no paguen impostos”. Per això fa una crida a la societat a no fomentar l’economia submergida contractant persones de manera irregular, ja que, en cas d’accident del treballador, poden veure’s en un greu problema.

Notícia de Silvia Bonet, apareguda al Diari de Girona